Acil durum basınçlandırma fanı, bir yangın sırasında merdivenin binanın diğer kalan tarafından çok daha fazla basınca sahip olmasını sağlayan çok önemli bir sistem olarak karşınıza çıkar. Bu şekilde kapılar açıldığında merdiven boşluğunda bulunan yüksek basınç dumanı yeniden zemine iter ve kaçış alanını dumandan verimli bir şekilde arındırır.
Elde edilen bu dumansız kaçış yolu aynı zamanda yangınla mücadele eden itfaiye erleri için dumansız bir giriş yolu görevi görür. Yangın alarm sistemi dumanı fark ettiğinde otomatik şekilde açılır. İtfaiyeciler yangınla mücadele ettiği sırada yangın alarm sistemi ve güvenlik için basınçlandırma fanı sistemini açmamışsa itfaiyeler tarafından tekrar açılır.
Yapı içerisinde bulunan insanlar yangından kaçtığı sırada merdivenlere ulaşmak için kapıları açtığında, duman doğal olarak yangının çıktığı taban kısmında merdiven boşluğuna doğru ilerleyecektir. Bu anlamda ERF Group yüksek kapasiteli basınçlandırma fanları ile dumanı zemine doğru iterek merdiven boşluğundan uzak tutan merdiven basınçlandırma fanı, merdiven boşluğunda bulunan havayı yeniden basınçlandırılır.
Acil durum basınçlandırma fanı; yangın merdiveni ve asansörlere doğru duman girişinin önüne geçerek, yangından arındırılan bir alana insanların ulaşmasını kolay hale getirmek ve itfaiyeci için uygun ulaşım yolunu sağlamak olarak bilinir. Konut dışındaki binaların yangın gibi afetlerden korunmasına dair yönetmeliğe göre bütün binalarda merdiven kovasının 30.5 m’den fazla ise merdivenlere yangın güvenliği fanlarının uygulanması gerekir.
Evlerde ise bu bahsi geçen yükseklik 51.50 m’dir. Acil durum basınçlandırma fanları çalışırken, kapılar kapalıyken merdiven boşluğu ile bina kullanımı arasında bulunan fark ise en az 50 Pa olmalıdır. Bu basınç farklı ile dumanın kullanım alanından asansör kovasına ya da merdivene sızdırma durumunu önlemek hedeflenir.
Bu anlamda ERF Group birbirinden farklı güvenlik için basınçlandırma fanı üretimi yaparak olası bir sızıntıyı önler. EC hücreli olarak üretilen fanlar çatıya monte eksel fanlar, AC hücreli fanlar, merdiven ve kaldırma basınçlandırma, eksel hücreli fanlar gibi ürünleri amaçları için mevcut bulunur.
Yüksek katlı olan binalarda merdivenler genel olarak tek bir çıkış yolunu temsil etmek üzere tasarlanır. Firma olarak acil durum basınçlandırma fanı üretiminde çıkış merdivenlerinin dumansız olması ve söz konusu tasarıma uyum sağlaması zorunlu kabul edilir. Buna bağlı olarak birçok binada şunlar gereklidir:
İnsanların aktif olarak yaşadığı binalarda yangın sırasında oluşan ısıl genleşme, duman, doğal taşınım ve baca etkisi gibi etkenlerin etkisinden kaynaklı asansör boşluklarına, merdivenlere ve diğer dikey şaftlara doğru gitme eğilimi söz konusudur. Bu noktada binaya yayılan duman, itfaiye ekiplerinin müdahale etmesine engel olur ve insanların ortamdan güvenli bir şekilde kaçabilmesine engel olur.
Acil durum basınçlandırma fanı modelleri bu sorunu çözmenin en önemli yollarından biri olarak kullanıcılara avantaj sağlar. Son yıllarda yüksek binaların merdiven boşluğunu dumandan korumak için tasarlanan acil durum basınçlandırma fanı özellikleri birçok ayrıcalığı beraberinde getirir. Firmamız basınçlandırma sistemlerini dumanın merdivenlerde, asansör boşluklarında ve dikey şaftlarda olmasını engellemek ve diğer yandan yangının başladığı alanda dumanı kısıtlamak ve dumanı yangın alanından uzaklaştırmak için mekanik bir havalandırma sayesinde yüksek basınç oluşturacak şekilde tasarlar.
Bu sayede ERF Group basınçlandırma sistemleri dumanın tüm otopark boyunca yayılmasının önüne geçerek insanların çok daha güvenli bir şekilde kaçabilmesini ve yangın merdivenlerinin dumansız olabilmesini sağlar. Aynı zamanda itfaiye erlerinin yangına müdahale edebilmek için yangının kaynağına ulaşması konusunda yardımcı olur.
ERF Group; acil durum basınçlandırma fanı modellerini yönetmeliğe uygun olarak tasarlayan bir firmadır. Özellikle yüksek katlı binalarda merdivenler genel olarak yangın çıktıktan sonra tek bir çıkış noktasını temsil eder. Buna bağlı olarak yangın çıkış merdivenlerinin dumansız olması ve binada yaşayan kişilerin çıkış hızını artıran tasarım özelliklerine sahip olmak zorundadır.
Birçok bina yönetmeliği, yüksek kartlı binalarda bulunan yangın merdivenlerinin dumanı dışarıda tutacak şekilde basınçlandırılmasını gerektirir. ERF Group bu konuda acil durum basınçlandırma fanı sistemleri ile merdiven boşluğu basınçlandırması adına çeşitli amaçlara hizmet eder. Dumanın sığınma alanlarına, merdivenlere, asansör boşluklarına ya da benzeri alanlara geçmesinin önüne geçer. Dumanın tahliye edilmesi için gereken süre boyunca sığınma alanlarında ve çıkış yollarında yaşanabilir bir ortam oluşturur. Yangınla mücadele etmek için gelen ekibin binada görünürlüğünü artırarak kurtarma ve yangın operasyonu başarıyla gerçekleştirilir. Bu yüzden çalışma prensibi gereğince acil durum basınçlandırma fanı modellerini her binada insan sağlığı için olması gereken zorunlu bir sistem olarak görmek mümkündür.
Basınçlandırma fanı sistemleri merdivenlerde pozitif bir basınç yaratmak için mekanik fan çeşitleri kullanılır. İki temel basınçlandırma ilkesi korunur:
ERF Group kurulum aşamasına merdiven boşluğu ve lobi sığınma alanı, kaçış yolları ve yaşanabilir ortam şeklinde sınıflandırılır. Bunlar en az birkaç ardışık kat için her bir kat seviyesinde aynı konumda kendisini sürekli olarak tekrar eder.
Acil durum basınçlandırma sistemi mekanik bir havalandırma sistemi olarak karşınıza çıkar. Dikey olan binaların merdivenlerini basınçlandırmak için merdiven boşluğunda bulunan fan havasını emen, basıncı 0,10- 0,45 in su göstergesi ile tutan fan setlerinin mutlaka takılması gerekir. Bu aşamada temel amaç yangın çıktığında dumanın içeriye doğru sızmasının önüne geçmektir. Sistem; izole edilen bir bölüme monte edilen elektrik motorlu bir fanın kurulumundan meydana gelir. Dış hava partikül filtresine sahip olan bir panjur aracılığı ile ortaya çıkar. Fazla hava, uygun olan şekilde hesap edilip uygun yerlere monte edilen otomatik ve manuel damperler ile tahliye edilir. Bu durumda dikkat edilmesi gereken en önemli detay ise ERF Gruoup tarafından tam teşkilatlı şekilde uygulanır.
Acil durum basınçlandırma fanı sistemi şu iki bileşenden meydana gelir:
Hava girişi bu noktada fanlar aracılığı ile beslenir. Kanallar, terminal difüzörler ve havalandırma düzenlemelerinden meydana gelen dağıtım sistemleri ile kurulum yapılır. Oluşan fazla havayı dışarı atmak ve kapılar kapalı durumdayken aşırı basınç oluşumunu önlemek için otomatik bir hava tahliye deliği kurulur. Yangın hizmetine uygun konuma yerleştirilen yangın alarmları, emniyet anahtarları, duman dedektörleri ve cihazlardan oluşan otomatik bir kontrol sistemi sağlanır. Bu konuda ERF Group dikkat edilmesi gereken her detay konusunda oldukça nitelikli ve eksiksiz çalışmalar yapar.
Acil durum basınçlandırmada basınç çok fazla yüksek olmamalıdır. Maksimum seviyenin aşılması insan gücü ile kapının açılmasını daha zor hale getirecektir. Bu yüzden ERF Gruoup çalışmalarında montaj ve inşaat sırasında basıncın dikkatli bir şekilde hesap edilerek uygun bir seviyede tutulması sağlanır. Duman sırasında içeriye girdikten sonra hemen kapının kapatılmaması gerekir. Eğer kapı açıksa boşluklar daha genişleyerek merdivenlerin içerisinde gelen hava dışarı çıkma eğiliminde olacaktır. Bir süre sonra kaçış noktası ile yangının dışında kalan alan arasındaki havanın dengelenmesi mümkün hale gelir.
Bu, havanın ateş ve duman içermesine neden olacağından zehirli gaz merdivenden içeriye geri dönecektir. Bu noktada firmamız uygun tasarımları güvenilir şekilde sunmaya devam eder. Sizde ERF Group kalitesini deneyimlemek ve uzun yıllara dayanan çalışma tecrübesini yaşamak için web sitemizi ziyaret edebilir ve alanında uzman ekibimizle irtibata geçerek ihtiyacınız olan ürünleri tek tıkla tedarik edebilirsiniz.