Havalandırma fanları, çalışma prensibi olarak pompalara benzeyen ancak sıvı yerine gaz ya da havanın basınçlandırılarak dışarı aktarılmasını sağlayan son derece fonksiyonel ekipmanlardır. Endüstriyel ortamda havanın ya da gazın yapılan işlemler gereği basma ve emme fonksiyonlarını gerçekleştiren bu sistemler işyeri ve ev gibi yaşam alanlarının temiz hava kullanılarak havalandırılmasını ve yaşam kalitesinin artmasını sağlayan bir çalışma önceliğine sahiptir.

Havalandırma Fan Seçimi

Fan, bir basınç farkı oluşturur ve temiz havanın akışını sağlayarak insan sağlığı açısından kişilerin yaşam kalitesinin artmasını sağlar. Havalandırma fanının hareketli elemanı olarak görev alan kanatlar, hava üzerine iş yaptığından ona kinetik ve statik enerji kazandırma işlemini üstlenir. Havaya sağlanan bu kinetik ve statik enerjinin birbirine olan oranı fanın özelliklerine bağlı olarak değişkenlik gösterir.

Havalandırma Fan Çeşitleri Nelerdir?

Kullanım alanına göre farklılık gösteren havalandırma fanı modelleri şu şekilde sıralanır:

  • Egzoz fanı,
  • Emme(dönüş) fanı,
  • Basma(Besleme) fanı

Emme Fanı

Emme fanlarının çalışma sistemi, çalışmış olduğu ortamın basıncını düşürerek görev yapma üzerine kuruludur. İklimlendirme sırasında iç ve dış hava karışımı ile çalışması gereken alanlarda emme fanı gereklidir. Bu fanlar sayesinde iklimlendirme sağlanan ortamda bulunan havanın uygun şekilde dönmesi gerçekleşir. Ayrıca basınç oluşturularak çalışan emme fanı sistemlerinde, basma fanlarına göre daha küçük debi ile çalıştığı ifade edilebilir.

Egzoz Fanı

Egzoz fanı iç ve dış olarak hava karışımı ile çalışan ancak emme fanı kullanılmayan sistemlerde bulunmaktadır. Ayrıca bu sayede alınan hava gibi dönüş havasının da egzoz edilmesine olanak tanır. Bu havalandırma sistemlerinde basma fanı, dışarıdan hava alınması mümkün olmayan durumlarda sistemde ortaya çıkan statik basıncı karşılamaya uygun şekilde seçilmelidir. Dış hava alınmaya müsait ortamlarda ise bu egzoz fanı, alınan havadan daha az bir miktarda dönüş havasını dışarı göndererek mahal içinde ekstra basınç ortaya çıkmasını sağlar.

Basma Fanı

Basma fanı, bir hava kanalına bağlı şekilde kullanılan fanın kanal içerisinde artı olarak basınç oluşturmasına ve havanın hareket kazanmasına yol açar. Bu tip fanlar kullanım alanlarında çok önemli avantaj sağlar.

Havalandırma Fanının Önemi

Belirlenen bir alanda hava dağıtım sisteminde temiz havanın içeri girerek en az dış ortam kadar kaliteli hava akışını sağlamak için fan seçimi yapıldığında:

  • Sistemin hava miktarı (debisi) değerleri doğru şekilde tespit edilmelidir.
  • Havalandırma sisteminin tam anlamıyla tasarlanmış olması ve gerekli tüm elemanların ve boyutların önceden belirlenmiş olması gerekir.
  • Ayrıca kullanılan havalandırma fanında hava yıkayıcısı, menfez, panjur, kanal, , ısıtıcı, filtre ve soğutucu serpantin gibi bölgelerde aktif şekilde basınç kayıpları bir araya getirilerek statik bir basınç tayin edilmesi bu sistemler için şart kabul edilir.
  • Bahsi geçen bu özelliklere sahip olan fan çeşitlerine havalandırma fan söz konusu olduğunda nitelikli hizmetleri vermek üzerine kuruşu olan firma kataloglarından göz atmak gerekir.

Fanlar genel olarak bakıldığında havanın çark kısmından olan akış doğrultusuna bağlı şekilde aksiyal (eksenel) ve radyal tip şeklinde iki sınıfta değerlendirilir.

Aksiyal(eksenel) Tip Fanlar:  Aksiyel tip fanlarda hava basınç farkı meydana getirir. Bu sayede ortaya çıkan havanın hareketi ise eksenel yöndedir. Aksiyal tip fanlar ise kendi içerisinde üç bölüme ayrılır:

  • Pervane kanatlı tip fanlar: Orta, alçak ve yüksek derecede olacak şekilde yüksek basınçlı genel ısıtma, klima ve havalandırma uygulamalarında sıklıkla tercih edilir.
  • Silindir kanat tip: Bu fan modeli genellikle alçak ve orta basınçlı sistemlerde, boyama ve kurutma kabinlerinin egzoz bölümlerinde kullanılır.
  • Kılavuzlu silindir tip: Kılavuzlu silindir tip havalandırmalar alçak statik basınçlı olarak büyük hava debileri söz konusu olduğunda tercih edilir.

Radyal Tip Fanlar: Radyal tip fan sistemlerinde basınç farkı ortaya çıkararak dikkat çeken havanın hareketi eksenel yönde değil santrifüj (merkezkaç) kuvveti doğrultusunda olmasıdır. Bu fan sistemi ise kendi içine dört bölüme ayrılır:

  • Öne eğimli kanatlı tip fan: Alçak basınçlı havalandırma fan sistemleri, ev tipi sıcak hava apareyleri, paket klima makineleri ve fanlı serpantinleri söz konusu olduğunda sıklıkla karşınıza çıkar.
  • Radyal (eğimsiz) tip: Bu tip endüstriyel alanlarda malzeme nakli yapılırken ya da yüksek basınçlı klima tesislerinde aktif şekilde kullanılır.
  • Geriye eğimli kanatlı tip: Genel olarak kullanılan havalandırma sistemlerinde karşınıza çıkan geriye eğimli kanatlı tiptir.
  • Aerodinamik kanatlı tip: özellikle büyük havalandırma debilerinin rol aldığı genel havalandırma sistemlerinde tercih edilir.

Havalandırma fanı kendi başına çalışabilen cihazlar olmadığından bir hava kanalı ya da proses sisteminin parçası şeklinde çalıştığı bilinmelidir. Misal olarak bir binanın klimatize edilmesi amacıyla kullanılan fan, kritik olan devredeki basınç kayıplarının önüne geçerek havayı istenilen konuma taşımak zorundadır. Bir fabrikada temiz havanın giriş ve çıkışı için baca gazı filtreleme sisteminde de durum buna benzerdir. Kullanılan fan; filtredeki, kanallardaki ve eşanjörlerdeki, varsa diğer tüm elemanlarında basınç kayıpları doğru bir şekilde karşılamak durumundadır.

Sistemde mutlak olarak karakteristik eğriler ve fan karakteristik eğrileri bir araya getirilerek üzeri çizilerek fanın çalışma noktası tespit edilmelidir. Bununla birlikte sistemde dinamik olan davranış, işletmenin şekline ve biçimine uygun şekilde uygulanacak kontrol stratejileri de bu eğriler üzerinde çizildikten sonra incelemeye alınabilir.

Havalandırma Fanı Modelleri ERF Group Farkıyla

Fan, sözlük anlamıyla temizleyici demek olduğundan sıcak ya da soğuk havayı birbiriyle dengeli olacak şekilde savurmaya yarar. Bu sistemlerin diğer yaygın şekilde kullanılan isimleri ise pervane kanadı, pervane, havalandırma aracı ve vantilatör şeklindedir. Bu sistemler havanın temizlenmesi ve temiz hava ile ortamda bulunan insanların yaşam kalitelerinin artmasını sağlayan ve elektrikle çalışan işlevsel cihazlardır. Bu fanların hareket haline olan bir pervanesi olduğundan hava bu pervane üzerinde rahatlıkla çalışma imkânı yakalar.

Havalandırma fanları ortamda istenmeyen sıcak, soğuk ya da kirli havayı kapalı alanın dışına atmayı sağladığından pek çok alanda aktif şekilde kullanılan ve hayatı kolaylaştıran bir sistemdir. Bu sistem sayesinde temiz hava ile havalandırma kanalından geçen kirli hava değiştirilir ve tekrar ortama çekilir. Böylece kirli, sıcak veya soğuk olan istenmeyen hava dışarı atılırken temiz hava içeri alınmış olur. Havalandırma fanları genel olarak havalandırma kanalının giriş bölümünde kullanılır. Havalandırma fanının sıklıkla kullanıldığı alanlar ise hastaneler, AVM’ler ve otoparklar gibi temiz hava girişinin zor olduğu ancak insanların yoğun şekilde zaman geçirdiği alanlardır.

Havalandırma sistemleri kullanıldığı alana göre farklı çeşit ve model olarak karşınıza çıkar. Pek çok farklı modelin piyasada yer aldığı havalandırma sistemleri arasından seçim yaparken öncelikli olarak ihtiyacınızı bilmek ve buna bağlı firma seçiminde titiz davranmak önemlidir. Nitelikli ve havalandırma sistemleri konusunda gelişmiş teknolojik imkânlar kullanan ERF Group, bu anlamda aradığınız üst düzey kalite standartlarına sahip havalandırma fan sistemlerini rahatlıkla bulabileceğiniz profesyonel bir firmadır.

Uzun yıllara dayanan çalışma tecrübesiyle ERF Group sizin istek ve ihtiyaçlarınızı en doğru şekilde analiz ettikten sonra, sistem üretiminde bu ihtiyaçları göz önünde bulundurmaktadır. Verdiği kaliteli hizmet ve kullanıcı odaklı çalışmalar sayesinde sektörde adını başarısıyla duyurmayı başaran ERF Group farkını deneyimlemek ve havalandırma sistemlerinde uzun yıllar kullanıma uygun tasarlanan dayanıklı ve kaliteli üretimi yaşamak için web sitemizde yer alan iletişim numaralarından hemen bize ulaşabilirsiniz.

Salyangoz Fan ve Radyal Fan Arasındaki Farklar Nelerdir?
SONRAKİ YAZI