Kapalı yüzme havuzları açısından havalandırma sistemi, havalandırmanın ötesinde bir ihtiyaçtır. Bu sistemler havuzlarda buharlaşan su buharını tahliye etmek, içerideki insanların ihtiyacı olan taze hava debisini karşılamak, soğuk yüzeylerde oluşan yoğuşmanın önlenmesi ve ısıtma ihtiyacının büyük bölümünün karşılanması için kurulmaktadır.
Olimpik havuzlarda havuz suyu sıcaklığı 24 ila 28 derece arasında olmalıdır. Ortam sıcaklığının ise havuz suyundan 2-3 derece daha fazla olması gerekir. Bağıl nem oranı ise yüzde 50 ile 60 arasında tutulmalıdır.
Kapalı yüzme havuzlarında genel olarak büyük pencereler kullanılmaktadır. Bu tip alanlarda nem alma özelliğine sahip olan, üflenen sıcak ve kuru havanın cam altlarından yerden yukarıya doğru verildiği sistemler oldukça başarılıdır. Bu sayede hem sıcak havanın yere indirilmesi sorunu çözülürken hem de camlardaki yoğuşma engellenmiş olur. Bu sistemlerde lineer tip menfezler kullanılmaktadır. Menfezler alt kat tabanından geçen kanallardan beslenir.
Olimpik havuzlarda tribünler varsa ayrı bir klima santrali kurulmalı ve bu sayede besleme yapılmalıdır. Ayrı santralden besleme durumunda ayrı bir zon oluşturulması gerekir. Kış aylarında üflenen hava sıcaklığının 40 ila 50 derece arasında olması gerekir. Emiş ise tavandan yapılmalıdır. Havalandırma sistemlerinde tercih edilecek menfezlerin korozyona dayanıklı olması son derece önemlidir. Egzoz kanalları ise yoğuşmaya karşı izole olmalıdır.
Olimpik kapalı yüzme havuzlarında, yüzücülerin sağlığı ve konforu açısından havalandırma zorunludur. Havalandırma sistemi bulunmayan bir havuz ciddi sağlık sorunlarına yol açacağı gibi, oldukça rahatsız edici bir deneyim sunacaktır. Havuzlarda içeride bulunan insan sayısı ve havuz suyu sıcaklığı nedeniyle yoğuşma çok fazla olmaktadır. Bu durumun önüne geçmek için yapılacak en iyi şey ise havalandırma sistemi kurulmasıdır. Kurulacak sistem, havalandırmanın yanı sıra havuz suyu nedeniyle oluşan su buharının tahliyesi açısından da önemlidir.
Kondenzasyonun sağlanmasının yanı sıra ısıtma sistemlerine de katkı sağlayan havalandırma sistemlerinin kurulması müşterilerinizin konforu açısından son derece gereklidir. Yüzeyde oluşabilecek yoğun buhar havasının dağıtılması ve içeriye temiz, taze hava sirkülasyonun sağlanması açısından havalandırma sistemleri önemli bir sorumluluk üstlenmektedir.
Havalandırma sistemi, kapalı olimpik havuzlarda ve kullanıldığı bütün alanlarda birçok fayda sağlamaktadır. Bu sistemleri kullanmanız hem yüzücülerin sağlığını tehdit edebilecek riskleri ortadan kaldırır hem de konfor sağlar. Bu sayede yüzücüler, çok daha uzun süreler boyunca havuzda vakit geçirebilmektedir. Müşteri memnuniyetinin sağlanması orta ve uzun vadede işletmenize ciddi katkıları beraberinde getirecektir.
Olimpik havuzlarda kurulacak olan havalandırma sistemlerinin birçok farklı katkısı olacaktır. Öncelikle bu sistemler sayesinde kapalı havuz alanında ısıtmanın yüzde 70 ila 80 gibi ciddi bir oranı, havalandırma sistemi sayesinde sağlanmaktadır. Kalan çok daha düşük kısım ise yerden ısıtma yöntemiyle havuz alanına verilmektedir. Kurulan bu sistem ısıtma açısından ciddi bir tasarruf sağlayacaktır. Bu da kısa vadede enerji faturanıza yansırken, uzun vadede ciddi kazanımlar elde etmenizi sağlar.
Bunun yanı sıra olimpik havuzda spor yapanların sağlığına da ciddi katkıları olacaktır. Havalandırma sistemi kurulduğu andan itibaren kapalı alan ile dış mekân arasında ciddi oranlarda hava sirkülasyonu sağlanmaya başlanır. Bu durum içerideki havanın daima taze ve temiz kalmasını sağlayacaktır. Böylesi bir özellik müşterilerin sizi tercih etmesi açısından son derece önemlidir.
Olimpik havuzlar ısıtılarak kullanılmaktadır. Bu sebeple bu alanlarda ciddi bir buharlaşma ortaya çıkmaktadır. Buhar, mekânda bulunan alet edevatın yanı sıra yapının sağlığı açısından da ciddi olumsuz etkiler yaratacaktır. Olimpik havuz havalandırma sistemleri sayesinde bu olumsuz etkilerin önüne geçebilmeniz mümkündür. Bu sayede hem havuzda kullandığınız eşyaların hem de yapının ömrü çok daha uzun olacaktır.
Olimpik bir havuzda havalandırma sisteminin kurulması, uzman kişiler tarafından seçilerek yapılması gereken bir iştir. Bir kapalı havuza havalandırma sistemi yaparken, dikkat edilmesi gereken birçok nokta vardır. Özellikle kapalı havuzun içinde bulunduğu yapı dikkate alınarak özel bir tasarım yapılması gerekir. Projelendirme aşamasında besleme ve egzoz ünitelerinin nereye ve nasıl kurulacağı tamamen uzmanların karar vermesi gereken bir durumdur. Bunun yanı sıra ne tip kanal ve filtre sistemlerinin kullanılması gerektiği konusunda da uzmanlardan öneri almanız faydalı olacaktır.
Olimpik havuz havalandırma sistemlerinin doğru şekilde çalışması için sistemin yoğuşmadan korunması son derece önemlidir. Bunun yanı sıra korozyona dirençli olmayan bir sistemin kullanım ömrü çok kısıtlı olacaktır. Tüm bu teknik ihtiyaçlar ve havuzun yapısına bağlı olarak bir sistem kurulması uzman görüşüyle gerçekleştirilebilir. Aynı zamanda mekânın büyüklüğü ve hizmet verdiği kişi sayısı da önemli bir diğer faktördür. Bu faktörler hesaba katılarak doğru havalandırma sisteminin kurulması gerekir.
Olimpik havuzunuz için doğru bir havalandırma sisteminin kurulması için ERF Grup tüm ihtiyaçlarınıza cevap verecektir. Uzmanlarımız havuzun yapısını inceleyerek, detaylı bir analiz yapacak ve gereken sistem ihtiyaçlarını ortaya koyacaktır. Bizimle iletişime geçerek, havuz havalandırma sistemi konusunda detaylı bilgi alabilir, uzmanlarımızın önerilerini değerlendirebilirsiniz.