Karayolları tünellerinde ortaya çıkan havalandırma ihtiyacı, araçların ısı ve egzoz kaynaklı meydana getirdiği hava kirliliğinden dolayı kullanılan işlevsel ürünler olarak karşınıza çıkar. Isı ve egzoz dumanının bir araya gelmesiyle oluşan bu hava kirliliği, araç içerisinde seyahat eden yolcuların genel sağlığını olumsuz anlamda etkiler. Tünel yapımı sırasında alınan tedbirler arasında bulunan en önemli kriterlerden biri de Tünel Havalandırma Sistemleridir. Karayollarında tünellerin havalandırılması işlemi, 20. Yüzyılda insan ve çevre sağlığını tehlikeye atan egzoz gazlarından kaynaklı geliştirilmiştir. Bu noktada kirlilik seviyesi tüneli kullanman araç sayısını daha kolay şekilde sınırlandırmak ve araç motorlarını iyileştirmek amacıyla kontrol altına alınabilir. Bu detay genel olarak güvenliği sağlamak açısından son derece önemlidir.

Tünel Havalandırma Fanı Nedir?

Tünel havalandırma sistemlerinin tasarımına bağlı olarak aksiyel fanlar, genel olarak bir tünel yangını durumunda kirli hava ve dumanı dışarı atarken, diğer yandan tünel içerisinde temiz hava üflemek amacıyla da kullanılır. Tünel havalandırma fanları, tünel içerisindeki havanın sirkülasyonunu sağlayarak egzoz gazlarını, kirli havayı ve olası bir yangın durumunda oluşan dumanı tahliye ederek kullanıcılara çok daha güvenli bir alan oluşturmak için tesis edilir.

Tünel havalandırma fanları temel olarak üç farklı yöntemden oluşur. Bunlar ise enine, boyuna ve yarı enine havalandırmadır. Boyuna havalandırmada temiz hava ihtiyacı direkt olarak tünel giriş portalından sağlanırken kirli hava ise tünel içerisinde yatay düzlemde taşınarak çıkış portalından tahliye edilir. Tünel havalandırma fanının ne şekilde kullanılacağı inşa edilen tünelin uzunluk ve geometrik özelliklerine bağlı olarak değişir. Ülkemizde en fazla kullanılan yöntem ise aynı zamanda efektif bir yöntem olan boyuna havalandırmadır. Tünelle alakalı yapılacak havalandırma sistemine karar verdikten sonra, havalandırma adına gerekli olan tüm hesaplamalar yapılır. Havalandırma hesaplamalarında tünelin yer aldığı bölge tünel içerisinden geçecek araç, geometrik özellikler ve yüklere göre belirlenen yangın yükü önemli hesaplama parametreleri olarak nitelendirilir.

Bu veriler göz önünde bulundurularak tünelde oluşan basınç kayıpları, kritik hız ve baca etkisi gibi parametrelerin hesabı detaylı olarak yapılır. Bu noktada kritik hız, duman tahliye istikameti haricinde yönelmemesi amacıyla yangın noktası üzerinden geçmesi gereken en az hız seviyesini gösterir. Tesis edilecek bu havalandırma sistemi bileşenlerinin hızını sağlayabilecek itki gücüne sahip olması şarttır. Bu sayede yangın durumunda dumanın tünel içerisinde tahliye edilmesi mümkün hale gelir.

Tünel Havalandırma Fan Çeşitleri

Karayolu tünellerinde oluşan trafik koşulları; tünelde bulunan oksijen teminini, kirli madde yoğunluğunu ve görüş alanını sürekli olarak izlemeyi gerektirir. Havalandırma sistemleri, sıradan çalışmalar sırasında hava kalitesini kontrol altına almak ve trafik kontrol sistemleri ile yakın çalışma açısından önemlidir. Yangın sırasında havalandırmaların çalışmasını sağlayarak kurtarma çalışmalarının yapılmasını sağlamak son derece önemlidir.

Herhangi bir yangın durumunda kurtarma faaliyetlerinin sorunsuz şekilde gerçekleştirilebilmesi için ısı ve dumanın kurtarma görevlilerinden ve tünelde kalan yolculardan olabildiğince uzak tutulması gerekir. Tünel borusu içerisinde yer alan bu duman ve ısıyı kontrol edebilmek için uygun bir havalandırma kontrol sistemi kullanılmalıdır. Havalandırma, belli başlı yangın senaryolarına bağlı olarak tahliye ya da emiş modunda çalışma prensibine sahiptir. Yangın durumunda bu havalandırmanın kontrol altına alınma şekli, büyük oranda tünel içerisinde yangın kaynağının tespit edilip edilmemesine bağlı olabilir. Dumanın tahliye kanalına girmesini önlemek amacıyla aşırı bir basınç üretimi söz konusu olur.

Tünel Havalandırma Fanı Özellikleri

Tünel havalandırma; genel olarak yeraltı tünellerinde ya da maden ocaklarında aktif olarak kullanılan işlevsel bir sistem olarak kullanılır. Bu sistemlerin temel amacı, maden ya da tünel galerisindeki havanın temiz hava ile değiştirilmesini sağlamak ve çalışanların ya da tünel içinde yer alan diğer ekipmanların sağlıklı bir ortamda çalışmasını sağlamaktadır.

Buna bağlı olarak tünel havalandırma sistemleri, tünel ya da maden işletmelerinde çalışan personellerin sağlığını korumak ve iş güvenliği standartlarını sağlamak açısından hayati bir öneme sahiptir. Doğru şekilde tasarlanan ve işletilen bir havalandırma sistemi, tünelde bulunan hava kalitesini üst düzeye taşır. Nem ve sıcaklık gibi etkenleri kontrol altında tutar ve çalışma şartlarını optimize eder. Bu durum ise doğal olarak iş güvenliğini artırır ve olası iş kazalarının önüne geçme konusunda başarılıdır.

Tünel havalandırma fanı özellikleri ise şu şekilde sıralanabilir:

Hava giriş ve çıkışlar: Maden galerisi ya da tünellerde taze hava sağlamak amacıyla bir takım hava kanalları bulunur. Bu girişler, genel olarak dışarıdan temiz hava almayı başaran ve tünele dağıtılabilen yapılar ve kanallar şeklindedir. Diğer yandan kullanılmış hava ve duman çıkışı sağlamak için bu hava çıkışları olmazsa olmazdır,

Hava ve fan dağıtım sistemleri: Tünel havalandırmasında bulunan fanları hava akışını kontrol altına almak ve taze hava akışını sorunsuz şekilde sağlamak amacıyla kullanılır. Bu noktada fanlar, genel olarak tünel giriş ve çıkışlarına yerleştirilir ve hava akışını yönlendirme özelliğine sahiptir. Hava dağıtım sistemleri ise bu fanlardan gelen hava akışını tünel boyunca eşit şekilde dağıtarak daha homojen bir havalandırma sağlar,

Filtreleme ve hava temizleme: Tünel havalandırma sistemleri genel olarak tava filtreleme ve temizleme sistemlerini içine alır. Bu sistemler sayesinde tünelde bulunan gaz, duman ve toz gibi diğer kirletici maddeler filtrelenerek çalışan personellerin sağlığını koruma altına alır ve hava kalitesini yükseltir,

Acil durum havalandırması: Acil durumlar için özel olarak tasarlanan havalandırma sistemleri, yangın gibi acil durumlarda insanların güvenli şekilde tahliye edilmesini sağlamak amacıyla kullanılır. Bu sistemler ile yangın gibi durumlarda dumanı tahliye etmek ve taze hava akışı sağlamak için özel olarak tasarlandığı söylenebilir.

Tünel Havalandırma Fan Fiyatları

Tünel yapım aşamasında kullanılan makineler tarafından üretilen hava kirliliğini en aza indirmek için gerekli olan taze havayı sağlamak adına havalandırma ihtiyacı ortaya çıkar. ERF Group, tünelin inşaat aşamasında havalandırma adına en uygun çözüm önerilerini hayata geçiren nitelikli bir firma olarak rakiplerinden hep bir adım öndedir. Havalandırma fanları şantiye ortamında temiz hava akışı sağlayarak tünellerin inşaatı sırasında performansını en üst düzeye taşıma konusunda başarılıdır. Dolayısıyla havalandırma sistemlerimiz, yangın gibi olumsuz durumlarda kaçış yollarını duman gazlarından ve ısıdan korumayı sağlar.

Tünel havalandırma fiyatları; tercih edilen fan sisteminin teknik özelliklerine, modeline ve firma seçimine bağlı olarak değişiklik gösterir. Buna bağlı olarak firma seçimi konusunda titiz davranmak, uzun vadede birçok avantajdan faydalanmak adına olmazsa olmazdır. ERF Group; söz konusu havalandırma sistemleri olduğunda her zaman beklenti odaklı çalışmalar yapan son derece profesyonel bir firmadır. Uzun süredir bu sektörde verdiği hizmetlerle büyümeye ve gelişmeye devam eden firmamız için öncelikli olan her zaman müşterilerin istek ve ihtiyaçlarını karşılamaya odaklı çalışmaktır.

Geniş ürün seçeneklerinin yer aldığı ERF Group web sitesinde birbirinden farklı fan çeşitleri cazip fiyat seçenekleriyle tarafınıza sunulur. Bu noktada işletmeniz için doğru bir seçim yapmak ve nitelikli havalandırma fanları ile kirli havanın yerine temiz hava koymak için web sitemizi ziyaret edebilir ve hemen alanında uzman kadromuzla irtibata geçebilirsiniz.

Salyangoz Fan ve Radyal Fan Arasındaki Farklar Nelerdir?
SONRAKİ YAZI